Házirend

 1. Szedd össze kutyád után az ürüléket! Nem probléma ha kutyád a pályán végzi el a dolgát, de mindig szedd össze utána a zavartalan munka érdekében!
 2. Segíts eltenni az akadályokat! Az edzés adott esetben pakolással kezdődik és azzal is végződik. A különböző akadályok nem olcsók, ezért fontos a rendeltetésszerű használatuk.
 3. Amikor nem a te kutyád van a pályán akkor kösd meg, vagy rakd boxba, hogy ne zavarja az éppen dolgozót! Ne dobálj neki labdát és ne tegyél olyat ami elvonhatja a másik kutya figyelmét!
 4. Edzés előtt melegítsetek be! Ha kutyád energiaszintje nagyon magas akkor jót tesz neki ha a feladatok előtt kicsit szaladgál, vagy dobsz neki néhány labdát. Tapasztalatunk szerint, miután kicsit kieresztik a gőzt sokkal jobban tudnak koncentrálni.
 5. Legyél következetes és ne veszítsd el a türelmed! Mindig jutalmazd meg kutyádat a jól elvégzett feladat után, még akkor is ha nem az elvárt szintet teljesítette.
 6. Ha tüzel a szukád hagyj ki néhány hetet az edzésekkel! A tüzelő szuka nyomai később megzavarják a kanokat, és nem tudnak a feladatra koncentrálni.
 7. Fertőző beteg kutyát ne hozz el edzésre, mert könnyel elkapja a többi kutya is. Ha járvány idején közösségben voltatok, vagy csak a gyanúja is felmerül annak, hogy elkaptatok valamit inkább maradjatok otthon!

Mit vigyek?

Összeszedtük néhány pontba az edzéshez feltétlen vagy opcionálisan szükséges dolgok listáját.

 1. Póráz
 2. Jutalomfalat: Éhes kutya = motiválható kutya. Alapvetően a játékot preferáljuk motiválásra, de egyes kutyák esetében indokolt lehet jutalomfalattal motiválni. Azt ajánljuk, hogy nagyon ízletes csemegét hozz magaddal! Tapasztalataink szerint a főtt májjal drámai hatást lehet elérni! 🙂 De bármi jó, ami intenzív illatú, és nem morzsolódik. Ha széthullik a pályán szerte, akkor a többi kutya azt fogja szaglászni és nem tud a feladatra koncentrálni!
 3. Ketrec: Ha több kutyát is hozol edzésre akkor gondoskodj ketrecről vagy boxról ahova biztonságban beteheted amíg a másik kutyával dolgozol!
 4. Játék: Ez a legfontosabb! Sokszor látjuk, hogy a gazdi nem tud helyesen játszani a kutyával, így gyakran először a játékot kell megtanítanunk neki. Az agility alapfeltétele, hogy a kutya számára a gazdája és a vele való munka legyen a legérdekesebb és legszuperebb dolog ami csak létezhet. El kell érnünk, hogy ne más kutyák, szagok vagy ingerek kössék le a figyelmét – ehhez pedig nagyon izgalmas játszópajtásra van szükség! Ha ezt elérjük, máris elmondhatjuk, hogy erősödött a kapcsolat kutya és gazdája között! Legjobb a húzogatós játék, általában az számukra a legizgalmasabb, de legalább három félét hozz! Pl. Kötelet, madzagos és csipogós labdát. Ha van a kutyádnak kedvenc játéka azt mindenképpen hozd magaddal, de ügyelj arra, hogy máskor ne kaphassa meg! Módszerünk alappillére a lelkes kutya! Ha azt gondolod, hogy a kutyád nem motiválható játékkal, akkor valamit elrontasz!
 5. Műanyag kupak vagy vajas doboz teteje: Ezt használjuk a zónás akadályokhoz. Fontos, hogy otthon is legyen valami amivel gyakoroljátok különböző dolgok megérintését.
 6. Víz: Gazdinak, legfőképpen nyári melegben! A kutyusodnak rakunk ki vizet, de hozhatsz saját itató tálat is.
 7. Kényelmes öltözék és lábbeli: Fontos a kényelmes lábbeli, mely nem ázik át és nem csúszik. Sokszor nedves a fű, és éles kanyarokat veszünk be nagy sebességgel, ezért olyan cipőben gyere melynek nem sima a talpa. A megfelelő ruházat télen meleg és több rétegű, nyáron pedig kényelmes és szellős. Kezdőként számíts rá, hogy a kúszó végében térdelve próbálod beimádkozni a kutyádat, de az elcsúszás sem kizárt, ezért olyan cuccban gyere amit nem sajnálsz ha koszos lesz! 🙂