A kutyás sportok  közül az agility az egyik legkedveltebb.

Az agility nagyon népszerü kutyás sport, ahol a gazdának, és a kutyának nagy összhangban kell lenni . Érezniük kell egymás rezgéseit , jelzéseit.  Ez a sport a lovas  dijugratásból ered.

A hetvenes években egy angol lovastiszt egy díjugrató verseny színesítésére találta ki, hogy a kutyák is csináljanak valami hasonlót. Annyira megtetszett mindenkinek, hogy rá nemsokkal megszületett az agility szabályzata.

Ma már szinte minden országban van  agility, rendeznek  európa es  világbajnokságot is .Magyarországon is évről-évre nő az agility népszerűsége.

Egyre nagyobb az érdeklődés a sport iránt a látványossága miatt is. Nagyon változatos , kétszer ugyanazzal a pályával nem találkozik a versenyző, a tanítása is elég mozgalmas, érdekes, és viszonylag hamar, fél vagy egy év alatt fel lehet készíteni a kutyákat az első versenyre.

Az Agility olyan mint minden sport különböző teljesitmény szintek  vannak. Lehet űzni hobbiként de lehet profi szinten is . A lényeg, hogy élvezze a gazdi es a kutyája is. A sportban a legnépszerűbb fajta a Border Collie de bármilyen más fajtájú kutyával el lehet kezdeni.

Nincs megkötve milyen fajta kutya indulhat, az also korhatár 18 hónapos kor. A gazdi kora sem akadály akár 70 évesen is lehet agilityzni. Ha a gazdi fizikailag nem birja ugy a tempót  akkor több energiát kell fektetni a távolról való iranyitásnak. Minél jobban felkészitett a kutya annal könnyebb a gazdi dolga a pályán.

A versenyeken bárki elindulhat, aki a kutyájával teljesíteni tudja a pályát. A nevezésnek különleges feltételei nincsenek.

Az agilityre történő felkészülés is a kutyaiskolákon történik, ezt a sportot „egyedül” nem igazán lehet gyakorolni, feltétlenül kell egy külső szemlélő, aki odafigyel.

Az agility foglalkozások is általában csoportos foglalkozások keretében vannak, igaz egyszerre csak egy kutya van a palyan. Egy futam győztese az a kutya, aki a legkevesebb hibával, és a leggyorsabban teljesíti a bíró által kitalált és felállított pályát.

A bíró minden versenyre új pályát talál ki, a szabályzat szerint meghatározott akadályokat más és más sorrendben kell teljesíteni. Két versenyen ugyan azt a pályát soha sem futják a versenyzők, mindig a helyszínen ismerkednek meg vele, a futam elött 8 perc alatt jegyzik meg az akadályok sorrendjét, és tervezik meg lépésről lépésre a kutyák és saját útvonalukat.

A futamokon századmásodpercek szoktak dönteni.
Egy verseny megnyeréséhez két futamban kell jól teljesíteni, az agility futamban, ahol az összes akadály fel van állítva, illetve a jumping futamban, ahol a lassító zónás akadályok nincsenek beépítve.

Nagyon fontos, hogy az agility sportnak köszönhetően kisebb közösségek is kialakulnak, a kutyások a szabadidejüket a levegőn testmozgással töltik el.

Összefoglalva, az agility egy olyan jó vírus, ami ha egyszer megfertőzi az embert, lehetetlen kikezelni, de nem is kell .